Manastırlı İsmail Hakkı; Osmanlı Devleti'nin son devrinde yaşamış, dönemin çeşitli mekteb ve medreselerinde ders vermiş, dergi ve gazetelerinde yazmış, bilâhare Meclis-i A'yân üyeliğine seçilmiş, ayrıca Sultan Reşad'ın Rumeli seyahatine refâkat etmiş önemli bir âlim olup kendisinin "Yeni İlm-i Kelâm Hareketi'ne" fikirleriyle zemin hazırladığı kabul edilmiştir.
Manastırlı'nın Tefsîr-i Sûre-i Yâ-sîn adlı eseri; sırf ilmî sâiklerle ve salt ilmî bir tefsîr çalışması olarak kaleme alınmamış, Mülkiye Mektebi talebesi için ders kitabı olmak üzere hazırlanmıştır. Buna göre söz konusu bu kitabın; hedef kitlesi, kaynakları, tarzı ve özellikle dilbilim tahlîlleri ile talebeye temrîn yaptırmaya elverişli üslûbu göz önüne alındığında, kendi türünde dikkate değer nitelikte bir eser olduğu söylenebilir. Tefsîr-i Sûre-i Yâ-sîn, bu özellikleri ile eğitim ve kültür tarihimiz açısından da önemi hâizdir.
Bu çalışmada Manastırlı İsmail Hakkı'nın Tefsîr-i Sûre-i Yâ-sîn'i tanıtılmış, Tefsîr ilmi açısından değerlendirilmiş ve nihayetinde eserin çevriyazısı yapılarak Türk okuyucusunun ve Tefsîr câmiasının hizmetine sunulmuştur. Bu işlemler yapılırken herhangi bir sadeleştirmeye gidilmemiş, eserin orijinal hâli muhafaza edilmiştir.