Her geçen gün hızlanan hayatlarımızda, bugün artık yönteme ve yöntemli düşünmeye yer yok. Yöntem modern dünyanın malumat yığını altında ezilen günlük hayatımızın kurbanı oldu desek yeridir. Bu ise ister istemez Kur'an'ı anlama gayreti gösteren her mümini etkiliyor. Yaşanan tecrübeler göstermektedir ki malumat çokluğu asla doğru yorumun garantisi değildir. Haliyle yorum bahsinde yeterli donanıma sahip olmayanlar, çoğu zaman görüşlerinde yanılabilirler. Bunu en aza indirecek husus ise hiç şüphesiz ilimde derinleşmektir. O halde yöntemli düşünmek isabetli görüşler ortaya koyma sürecinin anahtarı olarak görülebilir.
Yöntemin düşüncede disiplini sağladığını vurgulayan Kürşad Atalar bu kitabında Kur'an'ı anlamanın ancak bir yönteme bağlı kalınarak mümkün olabileceğini çeşitli boyutlarıyla izah ediyor. Kök anlam yöntemiyle Kur'an lafızlarının başat vasfından muhkem-müteşabih meselesine, Kur'an'da tek kullanımlık kelimelerden Kur'an kavramlarına odaklanan çalışmanın kusurlarına, Mushaf'ta sıkça geçen köklerden çok anlamlılık meselesine değin sistematik bir perspektif sunuyor. Müellif sorunlara odaklanarak, çözüm için yetkinleşmek gerektiğini bir defa daha vurguluyor. Tefsir sahasındaki yeni yaklaşımlara rağmen modern zamanlarda niçin yetkin çalışmaların yapılamadığını belirgin kılıyor, klasik dönemde tefsir alimlerinin ortaya koydu başarılı eserleri ihmal etmeden…
Tefsirde Yöntem, tefsir tarihindeki yöntemleri etraflıca tartışmak yerine, kök anlam yöntemini daha iyi anlamayı sağlayabilecek konuları ele alıyor.