Epidemiyoloji, belirli bir toplumda sağlıkla ilgili olgu ve durumların ve bunların belirleyicilerinin dağılımının incelenmesi, sıklığının belirlenmesi ve bu çalışmaların sağlıkla ilgili sorunların kontrolünde kullanılmasıdır. Epidemiyoloji, sadece salgınlarla değil, bütün sağlık olayları ve sağlığı iyileştirme yöntemleri ile ilgilenmekte; verilerin toplanması, analizi ve yorumlanması için sistematik ve tarafsız bir yaklaşım ilkesine dayanmaktadır. Epidemiyolojide amaç, bireylerde hastalık ve sakatlık sonuçlarını sınırlandırmak ya da önlemek ve bireylerin sağlıklarını geliştirmektir. Bu amaçların gerçekleştirilmesinde epidemiyoloji kapsamının halk sağlığı bakış açısından değerlendirilmesi ön koşuldur denilebilir.
Temel Epidemiyoloji kitabı, "sağlıkla ilgili araştırma yöntemleri" ve "araştırma planlama ve uygulama" olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Birinci kısım yedi bölümden oluşmaktadır: bilim ve bilimsel yöntem, epidemiyolojiye giriş, epidemiyolojide korunma kavramı, epidemiyolojide nedensellik kavramı, sağlık ve hastalığın ölçülmesi, epidemiyolojik araştırma tipleri, epidemiyolojik araştırmalardaki olası hatalar ve baş etme yolları. İkinci kısım dört bölümden oluşmaktadır: araştırma ve yayın etiği, evren/örneklem, uygulamalı epidemiyolojide ilk adımlar, eleştirel makale değerlendirme.
Halk sağlığı alanındaki eğitim ve araştırmayı güçlendirmek amacıyla hazırlanan Temel Epidemiyoloji kitabı, sağlık alanında yapılacak tüm çalışmalara kaynak olarak kullanılması bakımından önemlidir.