Mutluluk bir terapi seansı kadar yakınınızda olabilir mi?
Ünlü Fransız karikatürist Jean-Jacques Sempé Terapi ve Diğer Şeyler adlı özel koleksiyon kitabında, suçluluk duygusu altında ezilen çağımız insanı ile kendini ruh bilimine ''adamış'' terapistlerin eksantrik ilişkisini ele alıyor.
Hayatın üstündeki toz tabakasını ince uçlu kalemleriyle itinayla kaldıran Sempé, gözünü bu kez şaşkın tedirginlere, yorgun terapistlere dikiyor…
Günümüzün en gözde sakinleşme, kendini bulma ritüellerinden biri olarak gösterilen terapi seanslarının toplum üzerindeki yansımalarını her zamanki naif üslubuyla eleştiren sanatçı; çoğu zaman sözsüz, yer yer de yazıyla tamamladığı karikatürleriyle, danışan ve terapist arasında gelişen iletişimin niteliğini de sorguluyor.
Her gece aynı rüyaya yatanlar, gerçeği kabullen(e)meyip sahte mutluluklarla kendini avutanlar, yaptığı veya yapmayı aklından geçirdiği ufacık bir şeyi zihninde büyütüp duranlar... Aldatanlar, aldatılanlar; kalp kıranlar, kalbi kırılanlar ve onları özüne yaklaştırıp iç seslerini keşfetmelerine önayak olanlar. Terapistler! Evet, ufacık bir sorunun çözümü bazen kısacık bir terapi seansı kadar yakınınızda durabilir. Ama tam tersi de olabilir! Aslolan inanmak, kararlı davranmaktır. Ya da bunların hiçbirine inanmayıp kendi duygularının efendisi olmaktır...
İnsan ruhunun inceliklerini, komik ve derinlikli bir üslupla çizgiye döken bu nüktedan derleme, hem derdine deva arayanların hem de dertlere deva olanların hayatlarından anlık kesitler sunuyor.
Çoksatan kitapları ve sansasyonel karikatür çalışmalarının yanı sıra New York Times, Paris Match, New Yorker gibi gazete ve dergilere yaptığı çizimleriyle tanınan Sempé, Terapi ve Diğer Şeyler'de, kadın-erkek ilişkileri ve toplumsal hezeyanlar ekseninde duygusal gelgitler yaşayan terapiseverler ile terapisevmezlerin hislerine tercüman olmaya çalışarak onların ruhlarını sağaltıyor.