Günümüzde ters gaz kromatografisine ilişkin pek çok yabancı kaynağa ulaşmak mümkündür. Türkçe kaynakların çoğunda ise yöntemin inceliklerine, tabiri caizse püf noktalarına değinilmemiştir. Ters gaz kromatografisini a'dan z'ye her yönüyle inceleyen Türkçe bir kaynak bulmakta zorlanılması bu kitabın yazılmasındaki temel motivasyon olmuştur. Kitabın amacı konuya ilgi duyanlara ters gaz kromatografisini öğrenmede zaman tasarrufu ve kolaylık sağlamaktır. Okuyucu, kullanılan tüm kaynakların bilgisine kaynakçadan ulaşabilir ve konuyla ilgili araştırmasını genişletebilir.
Ters gaz kromatografisinde, incelenecek madde ile doldurulan kolon, termostatlı bir odacığa yerleştirilir. Bu kolonun bir ucu enjeksiyon bölümüne diğer ucu dedektöre bağlıdır. Enjeksiyon bloğundan kolona gönderilen uçucu madde bir taşıyıcı gaz yardımıyla kolondan geçer ve dedektör tarafından tespit edilerek elüsyon eğrisi şeklinde sinyallere dönüştürülür. Kolona farklı test bileşikleri gönderilerek elde edilen piklerin altında kalan alan, piklerin taban uzunluğu, yüksekliği ve çıkış süresi gibi çeşitli parametrelerin yardımıyla incelenen maddenin birçok fizikokimyasal özelliği hesaplanabilir.
Kitabın birinci bölümünde, ters gaz kromatografisinde kullanılan ekipman ve yöntem detaylı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde, cihazdan elde edilen verilerin analizi ve hesaplamalar ayrıntılı şekilde irdelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ters gaz kromatografisinin güncel uygulama alanları ele alınmış; bu kapsamda söz konusu yöntemin polimer, kompozit, adsorban, gıda, mineral, ilaç gibi maddelerin analizlerinde kullanımı incelenmiştir.