Bu çalışmada kendi kültürel zenginliğimizde önemli yeri olan "Tokat Yazmacılık Sanatı" ile dünyada ve özellikle Japonya kültüründe önemli bir yeri olan "Shibori" sanatının birlikteliği farklı etkilerle ele alınıyor. Öncelikle her iki geleneksel sanat dalı dünyada ve ülkelerinde geçmiş ve günümüz koşulları ile kapsamlı bir şekilde anlatılıyor.
Anadolu'da Yazmacılığın tarihi, yapıldığı bölgeler ve Tokat Yazmacılığı'nın önemi vurgulanırken, Tokat Yazmacılık sanatının teknik, motif ve desen olarak özellikleri hakkında detaylı olarak bilgi veriliyor. Tokat Yazmacılığının teknik uygulamaları sırasıyla örnekler verilerek açıklanıyor. Shibori'nin tanımı, dünyadaki ve Japonya'daki gelişimi ve tarihsel sürecinin detaylı olarak ele alındığı kitapta, Shibori teknikleri uygulamalı örneklerle aktarılıyor.
Çalışmanın son bölümünde özellikle lif sanatı (fiber art) ve giyilebilir sanat (wearable art) çalışmaları içinde sentez ve melez uygulamaların özgün çalışmalara ulaşma yollarından biri olduğu düşüncesi ile "Tokat Yazmacılık Sanatı" ile "Shibori" sentezi ile tekstil ve giysi üzerinde yapılan özgün ve yaratıcı çalışmalara yer veriliyor. Bu bağlamda bu çalışma için yapılan araştırmalar ve uygulamalardan elde edilen sonuçların, sanatsal ve tasarımsal etkilerinin yanında, okuyucuya farklı disiplinlerce değerlendirilebilir sonuçlarına yönelik bir perspektif sunuyor.