Kitap, birbirleriyle ilişkili bir bütün oluşturan beş ana bölümden oluşmuştur. Birinci Bölümde, Toplumbilimin konusu, alanı ve gelişimi incelenmiştir. Burada, toplumbilimin gelişmesine katkıda bulunan önemli düşünürlerin geliştirdikleri kuram ve kavramlar ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Bölümde daha sonra, toplumbilimin öteki toplumsal bilimlerle ilişkileriyle, başlıca toplumbilim dalları incelemeye alınmıştır.
İkinci Bölüm, Toplumbilimin yöntem ilkelerine ve toplumbilimsel araştırmaların araç ve tekniklerine ayrılmıştır. İnsanlık tarihinin yaşadığı en derin ve en kapsamlı toplumsal değişme olayını içeren Endüstiri Devrimi'nin ortaya çıkardığı yeni toplum düzeni ve bunun toplumbilimsel sonuçları, Üçüncü Bölümün konusunu oluşturmaktadır. Kitabın Dördüncü Bölümünde ise, insanların toplum yaşamını belirleyen temel kavram ve ögeler üzerinde durulmuştur.
Bu bağlamda, toplumsal kümeler; toplumsallaşma ve toplumsal denetim mekanizmaları; toplumsal kurumlar; kültür ve kültürel değişme; toplumsal tabakalaşma; toplumsal hareketlilik ve toplumsal planlama gibi ana kavramlar ve bunların arasındaki karşılıklı ilişkiler açıklanmıştır. Kitabın Son Bölümü ise, toplumsal yapı ve bu yapının değişmesine özgülenmiştir. Burada, toplumbilimde geliştirilen toplumsal gelişme kuramları ve bunların özel bir türünü oluşturan modernleşme yaklaşımları özet olarak verilmeye çalışılmıştır.
Bu ders kitabı niteliği taşımaktan öteye bir iddiası olmaya bu kitabın amacı, toplumsal gerçeğin çeşitli yönlerini ve boyutlarını öğrencilere tanıtmak ve bu konular üzerinde onları düşünmeye yöneltmektir.