Her şey Çanakkale ve o yörede oturan küçük çocukların kocaman bir tahta at görerek büyüyecek oldukları düşüncesiyle başladı. Bu tahta At'la ilgili küçük çocuklardan gelecek soruları yanıtlamak, At'ı onlara tanıtmak, ardındaki ünlü Troya Destanı'nı anlatmak düşüncesiyle yola çıktık…
Troya Destanı'ndaki krallar, prensler, kraliçeler masallara alışık çocuklar için yabancı değil. Fakat, ya o aldatmalar, şiddet, öldürmeler, yağmalar? Çocukların dünyasını bunlarla kirletmenin, ruhsal gelişimlerini sarsmanın, bir dolu yabancı isimle akıllarını karıştırmanın ve henüz kavrayamayacakları bilgilerle onları şaşkına çevirmenin doğru olmadığını da biliyorduk. Bu noktadan hareketle, Troya Destanı'nı erken çocukluk dönemindeki çocukların gelişim düzeylerine en uygun ve en doğru şekilde anlatabilmek için Troya Projesi'ni geliştirdik. Projemiz, 2008–2009 eğitim-öğretim yılı süresince Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Okul Öncesi Eğitim Merkezi Çocuklar Evi'ndeki çocuklar, öğretmenleri ve aileleri eşliğinde, Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı'ndan bir öğretim üyesinin danışmanlığında yürütüldü.
Proje kapsamında yazılan kitabın metni, Çocuklar Evi'nin yanısıra farklı sosyo-ekonomik düzeylerden ailelerin çocuklarının eğitim aldıkları devlete bağlı bir anasınıfı ile özel bir okulun anasınıfında da çocuklarla paylaşıldı. Kitapda yer alan kavramlar, pekiştirici etkinliklerle çocuklara sunularak, çocuklardan ve projede yer alan öğretmenlerden geri dönütler alındı. Ardından kitap metni, bu geri dönütlere göre bir kez daha gözden geçirildi. Proje süresince çocuklar, aileleriyle birlikte Proje Danışmanı aynı zamanda Troya Kazı Alanı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan eşliğinde Troya'yı ziyaret ederek, bilgilerini pekiştirdiler. Bu geziden edindikleri izlenimlere kendilerine okunan kitap metninden öğrendiklerini de ekleyip farklı sanatsal çalışmalar yürüttüler. Özgün yorumlarını katarak anlattıkları Troya Destanı'nı öğretmenleri kaleme aldı. Yaptıkları resimler ve anlattıklarıyla oluşturulan kitap, Çanakkale Belediyesi 46. Troia Festivali'nin açılış günü olan 10 Ağustos 2009'da, Çanakkale Troia Tübingen Vakfı M. Osman Korfmann Kütüphanesi'nde sergilendi.