Stratejik öneminden (Fırat Nehir'i üzerinden Güney Doğu Anadolu Bölgesine geçişin tek noktası) ve uzun süre yerleşim yeri olmasından dolayı Birecik'te tarihi, kültürel, sosyal ve dini birçok antik eser bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Birecik'in kendine has gastronomisi, destinasyonu, yöresel yemekleri ve Akdeniz ikliminin (Birecik'te mikro Ak Deniz iklimi vardır) etkisiyle birçok endemik bitkileri bulunmaktadır. Ayrıca dünyada soyu tükenme tehlikesi altında bulunan Kelaynak Kuşları Türkiye'de sadece Birecik'te bulunmaktadır.
Birecik'te, 25 adet arkeolojik sit alanı, 2 adet doğal sit alanı, 1 adet kentsel sit alanı, 65 adet tescilli tarihi yapı vardır. Kısaca Birecik'te 100'e yakın (93 adet) tescilli yapı/kültür varlığı bulunmaktadır.
Birecik'in tarihi kalesi, surları, kervansarayları, geleneksel kent mimari yapısı, çok fazla arkeolojik sit alanı ve farklı kültürel değerleriyle çok cazip tarihi varlıklara ev sahipliği yaptığı görülmektedir.
Literatürde Birecik turizmiyle ilgili çalışma yok denecek kadar azdır. Bu proje çalışması aynı zamanda Birecik turizmiyle ilgili literatür çalışmalarına katkı sağlayabilecek niteliktedir. Tüm bu özellikler göz önünde bulundurulduğunda Birecik'te turizmin
canlı olması ve yurt içi ve yurt dışı çok sayıda turistin Birecik'e gelmesi düşünülebilir.
Birecik Belediyesinin finansman desteğiyle başta Harran Üniversitesi olmak üzere farklı illerdeki üniversitelerimizin değerli öğretim elemanlarının, uzun araştırma ve çalışmaları sonucu iyi bir eser ortaya çıkarılmıştır.