Ahmet Refik Sevengil, yıllar süren çalışması sırasında, tiyatro tarihine damgasını vurmuş sanatçılarla görüştü, arşivleri taradı, elyazmalarını inceledi. Türk Tiyatrosu Tarihi, sadece tiyatro tarihini değil anlattığı dönemlerdeki önemli hadiseleri de içerdiğinden, Osmanlı'nın son dönemini yansıtması ve padişahların yaşayışlarını, ruh halini aktarması açısından da farklı bir eser.
"Onun bir başyapıtı var: Türk Tiyatrosu Tarihi. Benzeri olmayan, sanıyorum ki dünyada da pek benzeri olmayan bir çalışma."
-Selim İleri
"Başka bir kültürün adamı. Bütün kültürlerin adamı. Doğu-Batı hepsi bir arada… Zaten Osmanlı, zaten cumhuriyetçi, zaten Avrupalı."
-Adalet Ağaoğlu
"Ufku çok genişti. Eskiyi de yeniyi de iyi bilirdi. Tiyatro diyorsanız, radyo diyorsanız, sinema sanatı diyorsanız, şairler diyorsanız, Türk edebiyatı diyorsanız hepsinin içinden gelmiş."
-Turgut Özakman
"Ben hocalarıma aşkla yaklaştım. Bazı hocaların garip bir çekiciliği olurdu. Refik Ahmet Sevengil bunlardan biriydi. Kütüphane gibi yahut bir ansiklopedi gibi."
-Yıldız Kenter
"Devlet Tiyatrosu'nun kurulması konusunda çaba gösterenleri başında, o zamanlar milletvekili olan Refik Ahmet Sevengil geliyor. Refik Ahmet Bey TRT'nin kurulmasında da öncülük yapıyor ve yönetim kurulunda bulunuyor. Gözlük derecesi kaç? Yedi miydi? Sekiz miydi? Kalın gözlükleri vardı. Okuyor, sabahlara kadar çalışıyor. Eee o bir aşk, o bambaşka bir şey. O aşk olmasa yapılır iş değil."
- Can Gürzap