Cümle bilgisi çalışmaları, dili anlamak ve türlü cümle tiplerini görmek için önemli bir araştırma alanıdır. Bu alanda yerli ve yabancı araştırmacıların gördükleri, tanımlamaya ve anlatmaya çalıştıkları hususlar birbirleriyle örtüşebildikleri gibi farklı bakış tarzlarını da ortaya koyabilmektedir. Her bakışın çok kıymetli olduğu, dilimizi anlamaya ve anlatmaya tek bir anlayışın yeterli olamayacağı açıktır. Bu yüzden dil bilgisinde ortaya çıkan terim ve tasnif sorunlarına makul bir seviyeye çeken, dilin işleyişine ait her türlü görüşe değer vermek, yeni dil bilgisi yöntem ve uygulamalarına uzak kalmamak gerekir.
Bu kitap, özellikle üniversitelerimizin Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe Eğitimi bölümlerinin ihtiyaçları gözetilerek temelde dokuz bölüm halinde hazırlanmıştır. Bu alandaki cümle bilgisi uygulamaları ve yaklaşımları tanıtılmış, geleneksel model üzerinden cümle ve cümleyi oluşturan unsurlar verilmeye çalışılmıştır.
Verilen cümle ve sözcük öbekleri, mümkün oldukça yazılı metinlerle desteklenmiştir. Metinler, daha çok edebi eserlerden seçilmiş; yer yer tarih, sosyoloji gibi başka alanlara ait eserlerden de örnekler verilmiştir. Eserin ana yapısı günümüz 'Türkiye Türkçesi' olmakla birlikte eski metinlere ve dil gelişimine de temas edilmiş, tarihi metinlerden ve dil özelliklerinden örnekler verilmiştir. Kaynaklar bölümünde yalnızca atıf gösterdiğimiz çalışmalara yer verilmiştir. Türk diline emek bütün dilcilerimizi saygıyla anarak bu çalışmanın da alana yararlı olaması diliyoruz.