Surlarla çevrili içkaleler bin yıl boyunca hükümdarlar ve ordular için mesken, seçkinler için de iktidarlarını somutlaştıran kutsal merkezler oldu. Mimarlık tarihinde üzerinde pek durulmayan, genellikle saray ve tapınak mimarisinin gölgesinde kalan "içkale olgusu", bu kitapla hak ettiği ilgiyi görmüş oluyor.
Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED) tarafından 2009 yılında düzenlenen sempozyumun ürünü olan Türkiye'de Şehirler ve İçkaleler'de, konunun önde gelen uzmanları, Anadolu ve Mezopotamya coğrafyasında demir çağından 14. yüzyıla kadar inşa edilmiş içkalelere yakından bakıyorlar.
Urartulardan Anadolu Selçuklularına, Asurlulardan Bizans'a kadar her devirde şehirlerin hem koruyuculuğunu, hem temsilciliğini, hem de tanıklığını üstlenmiş olan içkaleler, arkeoloji, mimarlık, sanat tarihi ve tarihin kesişiminde kendi hikâyelerini anlatıyorlar.
Scott Redford, Londra Üniversitesi Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu Sanat ve Arkeoloji Tarihi Bölümü'nde Nasser D. Khalili İslam Sanatı ve Arkeolojisi Profesörü. Nina Ergin, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü'nde doçent.