Yönetim kararları için muhasebeden beklenen bilgilerin kapsamı genişlediğinden, işletmeler için planlama ve denetim faaliyetleri zorunlu hâle gelmiştir. İşletme yöneticilerinin rasyonel kararlar alabilmesi, risk yönetimi ve planlama yapabilmesi için Türkiye Muhasebe Standartları çerçevesinde hazırlanan tablolardaki gerçeğe ve ihtiyaca uygun bilgilerin kullanılması gerekir. Bu kitapta; gerek bu alanda eğitim alanların gerekse profesyonel yöneticilerin aşağıdaki sorulara cevap bulabilmesi amaçlanmıştır.
Üretimin maliyetlerini oluşturan unsurların özellikleri nedir?
İşletmelerde kârın planlanması nasıl gerçekleştirilir?
Maliyet yöntemleri hangi koşullarda hangi bilgileri sağlamaktadır?
Muhasebe standartlarına göre üretimin ve satışların maliyeti nasıl hesaplanır?
Muhasebe standartlarına göre konsolide finansal tablolar nasıl hazırlanır?
Faaliyet bütçeleri nedir, nasıl hazırlanır?
Yönetim denetimi ve iç kontrol sisteminin önemi nedir?
İşletme faaliyetlerinin analizi nasıl gerçekleştirilir?
Hileli finansal raporlamanın önlenmesinde iç kontrol sisteminin önemi nedir?