Türkiye'de sosyalist hareketin yasallık kazanıp kitleselleşmeye başladığı 1960'lı yıllardan 1990'lara uzanan fırtınalı dönemin öyküsü ve analizi, gerek o günleri yaşamış olanlar gerekse günümüzün genç okulları için derslerle doludur.
Mimarlık eğitimi gördüğü üniversite yıllarından itibaren bilimsel sosyalizm mücadelesinin içinde yer alani Basın Konseyi Yüksek Kurul üyesi, gazeteci-yazar Yalçın Büyükdağlı, büyük bölümünde bizzat bulunduğu ve tanıklık ettiği 30 yıllık bu süreci, ideolojik-politik-örgütsel çizgi mücadeleleri ekseninde ele alıyor, Türkiye'deki sosyalist hareketin adeta röntgenini çekiyor.
TKP,Şefik Hüsnü, Hikmet Kıvılcımlı, Reşad Fuad geleneğiyle başlayıp, 27 Mayıs'ı, 1968'i, 12 Mart'ı, 12 Eylül'ü yaşayan çeşitli sol-sosyalist akımların tarihçesini ve belli başlı tartışmalarındaki tutumlarını ortaya koyan Büyükdağlı için temel ölçüt anti-emperyalizm olarak beliriyor.
Emperyalizme karşı mücadele ile sosyalizm mücadelesi, bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir bütündü. Biri olmadan diğeri olmazdı.