Yirmibirinci yüzyıl, elbette yeni bir zaman olarak nitelendirilebilir. Ancak sadece zaman dizinsel olarak dönüm noktası değil aynı zamanda önceki yüzyılda başlayan paradigma değişimlerinin ileri aşamalarını da oluşturmaya adaydır. Çünkü insan hayatında birçok şey, üstelik hızla değişmektedir. Teknolojide yaşanan gelişmeler; bilgi ve iletişim sektörü üzerinden dünyanın her bir yerine ulaşılmasını sağlarken, aynı zamanda toplum adına faydalı olan politikaların, uygulamaların yaygınlaşmasına hizmet etmektedir. Gayet tabii olarak her değişim bir gelişme olarak nitelendirilemez. Bilinen, pek çok alan ve sektörde olduğu gibi sağlık hizmetlerinin de yaşanan bu gelişmeler karşısında nasibini aldığıdır. İnsan sağlığını koruyucu, tedavi edici gelişmelerle birlikte teknoloji bağımlılığı ve hatta sigara paketi olumsuz örneği akılda tutulacak olursa tütünle mücadele kapsamında alınması gereken önlemler muradın beyanıdır.
Muhteviyatı itibariyle sağlık hizmetleri kompleks bir yapıdadır. Söz konusu yapıda yapmak istediğimiz herhangi bir değişiklik sistemin tamamına etki etmekte; bu durum, sağlığın insan hayatının vazgeçilmez öğesi olarak onu önemli bir noktaya getirmektedir. Sağlık hizmetlerinin kapsayıcı ve evrensel olması bundan yararlanmak isteyen vatandaşların hizmetlere erişmesi önemli bir olgudur. Hizmetlerin sürekliliği, sağlık hizmetlerinin kullanımı, vatandaşların memnuniyeti, ortalama yaşam süresinin uzaması gibi faktörler sağlık hizmetlerinin kalitesinin ölçülmesi gibi kıstaslar uygulanan politikaların da başarısını göstermektedir.
Türkiye'de sağlık hizmetlerinin tarihsel gelişimi açısından ilerlemeler yaşandığı su götürmez bir gerçekliktir. Ancak Türkiye'de sağlık hizmetlerinde yapılmak istenen politika değişiklikleri zaman zaman kesintiye uğramıştır. Sağlık hizmetlerinde yapılmak istenen reform girişimleri hem ekonomik hem de siyasi nedenler dolayısıyla bir türlü gerçekleştirilememiştir. İkibinli yıllarla birlikte sağlık alanında yaşanan gelişmelerse yeni bir politika penceresini açmayı gerekli kılmış ve buna uygun adımların atılmasını gerektirmiştir.
Sağlık alanında yaşanan gerek teknolojik gelişmeler gerekse insan unsuruna yapılan yatırımlar hizmetleri ileri bir boyuta taşımıştır. Her politika alanında olduğu gibi var olan eksiklikleri kapatmaya dönük girişimler sağlık alanında da devam etmektedir. Sağlık hizmetlerinden beklenen şey çağımızın değişen koşulları karşısında vatandaşlarımıza daha kaliteli bir sağlık hizmetinin sunulmasıdır. Bu uğurda Türkiye'de Sağlıkta Dönüşüm Programı başta olmak üzere bir dizi reform çalışmaları başlatılmıştır. Reformlar sonrası sağlık hizmetlerinin hem örgütsel yapısında hem de işleyişinde önemli değişiklikler olmuştur. En büyük paydaş olarak Sağlık Bakanlığımızın yürüttüğü politikaların alandaki diğer aktörler tarafından benimsenmesi reformların uygulanmasını kolaylaştırmıştır.
İşte bu kitap içerik itibariyle sağlık hizmetlerine yönelik bütüncül bir bakış açısı sergilemektedir. Birbirinden değerli yazarların kaleme aldığı bölümlerde zannımca sağlık hizmetlerine yönelik kapsamlı bir çalışma ortaya çıktığını söylemek bir gerçeğin ifadesi olacaktır. Sağlık alanına yönelik önemli bir ihtiyacı karşılayan bu çalışma, umalım ki yararlanmak isteyenlerin başucu kitabı olarak önemli bir kaynak olsun