Türkiye'de siyasal akımlar, yaygın olarak siyasal hareketler üzerinden incelenir. Oysa siyasal ideolojilerin, döneme ve coğrafyaya özgü birer alt yönelimi olarak gelişen siyasal akımları, hareket olarak gelişimlerinin ötesinde düşüncel çerçevesi üzerinden de görebilmek, hem o siyasal hareketi hem de Türkiye siyasetinin seyrini daha iyi anlamak açısından önemlidir.
İşte bu nedenle elinizdeki kitap özel olarak siyasal akımlara odaklanıyor. Onların ideolojik özlerini, bu özün zaman içerisindeki dönüşümünü, toplumsal zeminini anılan siyasal hareketlerin gelişim seyri üzerinden inceliyor. Özellikle de 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonrasında ortaya çıkan yeni siyasal akımları araştırmanın merkezine alarak tarihselle günceli harmanlayan bir çerçeve öneriyor.
Anılan mantıktan yola çıkan kitap, öncelikle Osmanlı'nın son yüzyılından 1980'e kadar gelişen siyasal akımlar üzerinden bir tarihsel arka plan oluşturuyor ve ardından 1980 sonrası yeni siyasal akımları irdelemeye başlıyor. Sosyal Demokrasi, Liberal Sol, Bahçeli Dönemi Türk Milliyetçiliği, Demokratik Ulusçuluk ve Radikal Demokrasi, Yeni-Osmanlıcılık, Sol-İslamcılık, Gülencilik, Ulusalcılık, İkinci Cumhuriyetçilik, Muhafazakâr Demokrasi akımları kitabın ana eksenini oluşturuyor. Siyaset Bilimci Evren Haspolat ve Deniz Yıldırım'ın bu derleme çalışması, güncel Türkiye siyasetine yön veren yeni akımları anlamak isteyenler için de bir başucu kaynağı.