Ahmet B. Ercilasun, günlük yazılarından Türkoloji ile ilgili olanları Türklük Bilimi Yazıları adı altında bir araya getirdi. Günümüzde çok tartışılan ve bilen bilmeyen herkesin üzerinde konuştuğu Türk ve Türkçe kavramlarından ne anlaşılması gerektiği bu eserde açık seçik olarak anlatılmakta; kavramların tarihî, sosyolojik ve siyasi / hukuki yönleri ayrı ayrı belirtilmektedir. Türkçecilik hareketi ile millî birlik arasındaki bağ da Türkçe kavramının bir uzantısı olarak ele alınmaktadır.
Eserin "Türk Tarihinden Yansımalar" bölümünde tarihimizin ilgi çekici bazı sayfaları yer almaktadır. Köktürk olmak isteyen Çin şehzadesi, Türkçe bilen Çin imparatoriçesi, 300 küsur yıl İstanbul'da bulunan Köktürk harfli taş, Uygurların eski tarihi ve yakın tarihe ait bazı olaylar ve eserler…
Kitabın "Efsane - Destan" bölümünde Türklerin yaratılış ve türeyiş efsaneleriyle ilgili en eski kayıtlar, Oğuznameler ve Dede Korkut hikâyeleri üzerinde en derli toplu bilgiler ve yeni bazı yorumlar yer almaktadır.
Kitabın son bölümü "Türklük Bilimi Çalışmaları"dır. Türkoloji alanındaki baş döndürücü trafiği okuyucular bu bölümde izleyeceklerdir. Kurultaylar, sempozyumlar, çalıştaylar, yeni yayınlar… Ercilasun'la birlikte okuyucular da bütün bu faaliyetlerin içinde olacaklardır.
Bilim gerçeklerinden ayrılmadan kaleme alınmış temiz ve anlaşılır bir Türkçe. Zaman zaman heyecanlı bir üslup. Ercilasun'un yazıları herkese hitap etmektedir.