Yazarın elinizdeki çalışması okuyucuya, İslam tarihinin kritik dönemlerini, Ümeyye'nin kişiliği ve eserleriyle birlikte, zengin kaynakçalar eşliğinde gerçekleri kavrama fırsatı verecektir.
Kur'an'ın kaynakları hakkında daha önce yayımlanan kitaplarında Ümeyye ismi geçmişse de Ümeyye'nin şiirleriyle Kur'an ayetlerinin iç içe olmasından dolayı Arif Tekin bu özel kitabı yazmıştır.
Hz. Muhammed döneminde Kur'an'da anlatılanların çoğu (özellikle İsrailoğulları rivayetleri) insanlar tarafından gerek nesir gerekse şiir şeklinde dile getirilmiştir. Ümeyye, Araplarda kullanılmayan bazı Farsça ve Süryanice yabancı kelimeleri de işlemiştir. Özellikle Kur'an'ın Mekke ayetleriyle Ümeyye'nin şiirlerinin içeriği neredeyse aynıdır.
Kitabın çeşitli bölümlerinde Şair Ümeyye'nin kimliği; Hz. Muhammed'le Ümeyye'nin düşüncelerinin karşılaştırılması; Ümeyye şiirlerinde Âdem-Şeytan Hikâyesi; Ümeyye'ye göre Nuh Tufanı; Hz. İbrahim'in öz oğlunu kurban etme girişimi; Hz. Musa ve Firavun hadisesi vb Kur'an yorumcuları nezdinde çarpıcı bir şekilde anlatılmaktadır.
Arif Tekin kitabını Ebu-l A'la el-Maari'den her dönemde geçerliliğini koruyacak bir alıntıyla bitirmektedir:
"Dünyada iki çeşit insan vardır: Ya akıllıdır, dini yoktur ya da dindardır aklı yoktur."
Evrenin kaynağı "Bilgi"dir. Bilgiye ve gerçeğe ulaşabilmek için Arif Tekin gibilerine gereksinmemiz var.