Üstün zekâlı öğrenciler, genel popülasyon içerisindeki akranlarına göre birçok açıdan farklı gelişimsel özelliklere sahiptir. Farklılıkları üzerinde en belirleyici unsur ise üst düzey düşünme becerileridir. Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin ve bu kapsamdaki diğer potansiyellerinin açığa çıkması, eğitsel ilgi ve ihtiyaçlarının dikkate alınmasıyla yakın ilişkilidir. Ancak din eğitimi özelinde bu öğrencilerin farklılıklarını konu edinen bilimsel araştırmaların ya da dikkate alan eğitsel uygulamaların hem ulusal sınırlar içerisinde hem de dünya ölçeğinde zayıf kaldığı görülmüştür.
Elinizdeki eserde üstün zekâlı öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin dinsel alan düşünmelerindeki izleri sürülmüştür. Bu kapsamda öğrencilerin söz konusu başat özelliklerini dinsel alan düşünme süreçlerine ve öğrenme ortamlarına da transfer ettikleri anlaşılmıştır. Öğrencilerin üst düzey düşünme becerilerinin din öğretimi süreçlerinde desteklenmesinin önemi, imkânı ve nasıllığı, eğiticilere kılavuzluk edecek bazı ilkeler etrafında tartışılmıştır.
Eserde üstün zekâlı çocukların dini deneyimlerine ve dinsel alan öğrenmelerine ilişkin yaptıkları derin, farklı ve zengin açıklamalarından bazı kesitlere yer verilmiş ve bunlar düşünme süreçleri bakımından derin bir analize tabi tutulmuştur. Dolayısıyla okur, bu kitapta üstün zekalı öğrencilerin dinsel alan düşünmelerinde sınır tanımaz hayal gücüne, yoğun merak duygusuna, farklı ve ilginç yaklaşımlara, baş edilmesi güç ve sonu gelmeyen soru dizilerine, kompleks sorgulamalara ve şaşırtıcı bir düzeyde tutarlı değerlendirmelere sahip olduklarını gösteren bir akış ile karşılaşacaktır. Dahası eser içeriği, okuyucuya kendi düşünme süreçlerini de gözden geçirme imkânı verecek bir niteliktedir.