Bilindiği gibi kontenjans tabloları kategorik değişkenlerin şıklarına göre nasıl dağıldığını frekanslar ile gösteren tablolardır. Aslında Kategorik Veri Analizi bir kontenjans tabloları analizidir.
Bu nedenle Birinci Bölüm'de kontenjans tablolarında ve Gizli Sınıf Analizi'nde kullanılan genel kavramlar açıklanmış, olasılık hesaplamaları örnekler üzerinde yapılmış, bağımsızlık testleri üzerinde durulmuş ve kontenjans tablolarında en sık kullanılan ilişki oranlarından biri olan üstünlük oranı örneklerle açıklanmıştır.
İkinci Bölümde öncelikle Gizli Sınıf Analizi'nin varsayımları belirtilmiştir. Koşullu Bağımsızlık ve Kısıtlı Gizli Sınıf Modellerinin tahmin yöntemleri ve uygunluk ölçüleri açıklanmıştır. Ayrıca Gizli Sınıf Modelleri ile Log-Lineer arasındaki ilişki üzerinde durulmuş ve son olarak Eşanlı Gizli Sınıf Modelleri incelenmiştir.
Son bölüm üç uygulamadan oluşmaktadır. Bu uygulamalarda Koşullu Bağımsızlık Modeli, Kısıtlı Gizli Sınıf Modeli, Eşanlı Gizli Sınıf Modeli LEM-Latent Gold yazılımları ile tahmin edilmiş ve sonuçlar yorumlanmıştır.