Türkçe sözlü ve yazılı kaynaklarıyla binlerce yıllık bir tarihî derinliğe ve üç kıtayı saran bir coğrafi yaygınlığa sahiptir. Bu tarihi derinlik ve coğrafi yaygınlık içerisinde, çeşitli dönemleri olmuş, geniş kitlelerce konuşulan lehçeleri, şiveleri ve ağızları ortaya çıkmıştır. Bugün 6 grupta toparlanan ve Türk Dilleri ya da Türkî Diller gibi terimlerle karşılanan, çok geniş bir çoğrafyada 200 milyondan fazla insanın kullandığı güçlü bir yapıya sahiptir.
Bu kitap, Türk Dillerinin Batı kolunda yer alan Batı Türkçesinin lokomotif dili sayabileceğimiz Türkiye Türkçesi'nin şekil bilgisini kapsamaktadır. Dilin omurgası olarak adlandırabileceğimiz şekil bilgisi, derinlemesine, her yönüyle ele alınmıştır. Kabul edilir ki bu gayret, yapılan ne ilk çalışmadır ne de son. Hiç şüphesiz "kaynaklar" bölümünde net olarak ifade edildiği gibi bir çok kaynaktan yararlanılmıştır. Nitekim maksatımız Türkçeye hizmettir ve bu hususta farklı yaklaşımları her zaman dikkate almak gerekmektedir.
Eser, Türk Dünyasına, Türkçeye, Türklük Bilimine, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Türkçe ve Türkoloji gibi bölümlerin öğrencilerine, Türkçeye ilgi duyup, merak eden tüm Türkçe sevdalılarına hizmet edecek, emek verilmiş ve uygulaması yapılmış bir kaynaktır.