Kanadalı iletişim bilimci McLuhan; kitle iletişim araçlarının insanlar üzerindeki etkilerini gözlemlemiş, elektronik kitle iletişim araçlarının kültürü hemen hemen her noktaya yayarak dünyanın global bir köye dönüşeceği fikrini öne sürmüştür. McLuhan'ın o dönem işaret ettiği ve dünyanın global bir köye dönüşeceği savını bugün internet ve sosyal medya destekler niteliktedir. Etkileşim olgusuyla birlikte alıcı kaynak, kaynak alıcı durumuna gelmiş ve Web 2.0 teknolojisi gündelik yaşamın değişimine neden olmuştur.
Pazarlama ve tanıtım ağı içerisinde önemli bir konumda bulunan reklamlar, ürün ve hizmetlerin tüketicilerle buluşması noktasında aktif bir konuma sahiptir. İnternet teknolojisi ve sosyal medya daha bireysel bir yapının oluşmasını sağlamış, reklamcılık sektörü bu oluşumdan büyük ölçüde etkilenmiştir. İnternet ve sosyal medyanın reklam maliyetlerini düşürmesi viral reklamcılık fikrinin doğmasını sağlamış; birbirinden farklı reklam kampanyaları ortaya çıkmıştır.
Viral reklamlar tıpkı bir virüs gibi internet ve sosyal paylaşım ağlarında yayılmakta, kullanıcıları doğrudan ya da dolaylı olarak etkilemektedir. Bu kitap reklamcılık, internet ve sosyal medya bileşkesi üzerine kurulmuş; viral reklamcılığa yönelik analizler ve derinlemesine mülakatlara yer verilmiştir. Özellikle şiddet olgusunun viral reklamlara olan etkisi üzerinde durulmuş, reklamın sanal ortamdaki durumu aktarılmıştır.