Daha uzun ve sağlıklı bir ömür, daha güçlü bir bağışıklık sistemi, hastalıklarla mücadelede daha yüksek başarı oranı…
Amerikalı doktor ve genetik bilimci Sharon Moalem, oldukça ikna edici argümanlarla, kadınların sahip oldukları iki X kromozomu sayesinde, bir X kromozomu olan erkeklerden biyolojik açıdan ayrıcalıklı olduğunu savunuyor.
Moalem, son kitabı X'in Hikâyesi'nde belki de toplumsal cinsiyet klişelerimizi tersyüz ederek birçok durumda kadın biyolojisinin üstünlüğünün, iki X kromozomuna sahip olmalarıyla açık bir şekilde bağlantılı olduğunu göstermek için klinik, tıbbi ve tarihsel verilerden yararlanıyor.
Tüm dünya, dehşet verici bir pandemi nedeniyle panik hâlindeyken bilim insanları, bazı insanların hastalıklara karşı daha dirençli olmalarının altında yatan faktörlerle ilgili araştırmalar yapıyor. Cinsiyet bu faktörlerden biri olabilir mi? Ve eğer öyleyse neden?
Moalem, bu soruları pandemiden çok önceleri sormaya başlamıştı ve almak istediği cevaplar tüm dünyayı kasıp kavuran bir felaketle gün yüzüne çıktı: Erkeklerin COVID-19'a yakalanma olasılığı muhtemelen kadınlardan daha fazla değil ama tüm dünyadaki istatistiksel veriler gösteriyor ki bu hastalık nedeniyle ölüm oranları daha yüksek.
Erkekler için sorun; eğer X kromozomundaki genlerden biri hatalıysa, bu hatanın etkileri bütün hücrelerin DNA'sında görülecek olmasıdır. Kadınlar ise İki X kromozomundan faydalandıkları için genetik çeşitliliğe sahiptir.
Kitapları çok sayıda ülkede yayımlanan ve ilgiyle takip edilen Moalem, biyoteknoloji ve insan sağlığı alanındaki keşifleriyle yirmi beşten fazla patent almıştır ve genetik alanındaki klinik araştırmalarıyla tüm dünyada tanınmaktadır.