Çocuklarımızı yetiştirirken günümüzde her türlü bilgiye ve kaynağa kolayca ulaşırız. Bunların bazıları gerçekten teorik bilginin sağlam olduğu, bilimsel kitaplardır. Nasıl davranmamız gerektiğine dair epey bilgi alabiliriz. Ancak ebeveynlikte hissettiğimiz duyguların nereden geldiğini, nasıl oluştuğunu ve bu duyguları nasıl kontrol edebileceğimizi öğrenmeden bu bilgileri pratiğe aktarmak pek olası değildir. Kendimizi tanımadan, çocukluk yaralarımızı sarmadan, değişmeden, gelişmeden çocuklarımıza ulaşabilmemiz imkânsızdır. Çocukları anlamanın yolu, önce kendimizi anlamaktan geçer.
Uzman Klinik Psikolog Şahin Çiftçi, Yaralarını Aktaran Ebeveynler isimli kitabında anne babaların, çocukluklarından yetişkinliğe taşıdıkları sorunlarını çocuklarına aktardıklarını ve farkında olmadan çocuklarının gelişimine olumsuz bir müdahalede bulunduklarını örneklerle inceliyor. Aile ilişkilerinde sorun yaşayan ebeveynlerin, önce kendi sorunlarını çözerek çocuklarına yardım edebileceklerini ve bunu nasıl yapabileceklerini kitapta incelikle işliyor.
Biz ebeveynler; zaman zaman dalgalı, zaman zaman da sisli, belirsiz bir denizde ilerliyoruz. Bazen akıntıya kapılıyoruz, bazen rüzgârlarla savruluyoruz ama gemimizde taşıdıklarımızı güvenli bir limana yanaştırabilmek için yılmadan çalışıyoruz. İşte Yaralarını Aktaran Ebeveynler kitabı da akıntılı denizde yolumuzu bulmamıza yardımcı olacak yegâne kaynaklardan biridir.