Günlük hayatımızda çeşitli kayıplar yaşıyoruz, sevdiklerimizin ölümü, boşanma, ilişki kaybı, maddî ya da manevî kayıplar gibi. Bütün bu kayıplar karşısında da yas tepkileri gösteriyoruz.
Yas denilince aklımıza ilk başta yalnızca ölüm geliyor belki, ama farklı kayıplar da yas yaşamamıza neden olabiliyor ve çoğu zaman farklı kayıplardan kaynaklanan yas sürecini anlamlandırmakta zorluk çekiyoruz ya da çevremizdeki kişilerin bu kayıplarını görmezden gelebiliyoruz. Bu kitabın ortaya çıkış amacı, tam da bu noktada yaşadığımız kayıpları anlamlandırmaya yardımcı olmaktır.
Yas Danışmanlığı kitabında ilk bölümde kayıp ve yas konusunda temel kavramların verilmesinin ardından, ikinci bölümde çocuk ve ergenlerde kayıp ve yasın nasıl görüldüğü ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ölüm ve kayıp kavramlarını anlamlandırmakta zorluk çekebileceği için zihinsel yetersizliği olan bireylerin yas süreçlerine değinilmiş ve zihinsel yetersizliği olan bireylerin ailelerine yönelik öneriler sunulmuştur. Dördüncü bölümde yas danışmanlığı kuramları detaylı olarak ele alınmış ve beşinci bölümde de Bilişsel Davranışçı Terapilerin yasa bakışı detaylandırılmıştır. Temel kavramların ve kuramsal yaklaşımların ardından yas danışmanlığında uygulamaya yönelik konular verilmiştir.
Kitabın altıncı, yedinci ve sekizinci bölümlerinde çocuklarla yas sürecinde çalışma, okul odaklı müdahale ve yas danışmanlığında kullanılabilecek örnek etkinlikler konularına yer verilmiştir.
Kitabın dokuzuncu bölümünde yas sürecinde danışma hizmeti verenlerin kendi yasları ve öz bakımları konusu üzerinde durulmuş ve kitap toplumsal kayıp odaklı bir kriz sosyodraması örneğiyle sonlandırılmıştır.