Cevat Şakir kitapları en çok okunan yazarlar arasında yer almanın ötesinde, Bodrum'u kültür kenti olarak emek emek yapılandırır ve Mavi Yolculukla Ege kıyılarımızı dünyaya tanıtır. Dünya sanat tarihi literatürde Fahrelnissa Zeid "Resmin Prensesi" olarak adlandırılır. Oğlu Nejat Melih Devrim Paris Ekolü'nün sanatçılar grubunda önem kazanır. Kızı Şirin Devrim kıtalar arası tiyatro sanatçısıdır. Füreya Koral seramik sanatınıza yeni formlar ve ışıklar kazandıran eşsiz sanatçımızdır. Aliye Berger resim kadar özgün baskı sanatında da emek verir.
Önemli sanatçıların aynı ailenin fertlerinden oluşması rastlantı değildir. Aile bireylerinin birbirlerinden daha istekli, daha yetenekli olması ve hayatlarını sanata adamaları ile ilgilidir. Ayrıca Üst düzey kültür yapısına sahip bir aile yapısı içinde doğup büyümeleri de etken olmuştur. Çok dil bilen, çok kitap okuyan, Sanatla ve sanatçılarla bir arada yaşayan Şakir Paşa ailesinin, fertlerinin uluslararası sanat ortamlarında söz sahibi olmaları bir rastlantının çok ötesinde derin anlamlar taşır.
Emre ŞEN ve Şirin ZEREY KOÇ "Yaşamak İçin Sanat" başlıklı kitapların da Şakir Paşa Ailesini ele alıp inceliyorlar. Her bölümde ailenin bir ferdinin hayatını ve özellikle de sanat anlayışını,
eserlerini araştırarak anlatıyorlar.
Bu çalışma için kendilerine teşekkür ediyorum.
Prof. Dr. Kıymet GİRAY