Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda Siparişleriniz 24 Saatte Kargoda

Yaşamımdan Acı Dilimler

1968-69 gibi alabildiğine hareketli bir dönemde İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yapan Harun Karadeniz, hem kuşağı tarafından hem de çeşitli defalar basılan Olaylı Yıllar ve Gençlik kitabından ötürü bir gençlik lideri olarak anılır. Öğrenci Birliği başkanlığı sırasında NATO'ya Hayır, 6. Filo'ya karşı vb gösterilerin yanı sıra doğrudan öğrenci gençliğin alanında gözükmeyen Gerze Tütün Mitingi, Ortak Pazara Hayır Yürüyüşü gibi eylemlerin düzenlenmesinde de önemli katkıda bulunmuştur. Kapitalsiz Kapitalistler (1968) kitapçığıyla popüler bir dille sömürüyü açıklamaya çalışmış ve "Yeter ki sömürü mekanizması ve iktisadi gerçekler halka halk diliyle anlatılsın" diyerek kendi arayışının yörüngesini çizmeye başlamış, fakat siyasal yaşamının en önemli deneyimi gölgede kalmıştır.
Harun Karadeniz 1968 üniversite işgallerinin hemen ardından başlayan fabrika işgallerinin ilki olan Derby fabrikasında grevin işgale dönüştürülmesi için kendisinden destek istenmesinden başlayarak işçi hareketi ile organik bir ilişki kurmanın yollarını aramıştır. Bu tür eylemlere ağırlıklı olarak İTÜ'den olmak üzere en az 100 kişi katılmaktaydı.
Harun Karadeniz için bir not düşmek gerekirse yakın dostu, hocası İdris Küçükömer'den bir alıntı yapmak yerinde olur: "Düşünen, düşünmesini bilen bir insandı. Somut gözlemleri, çocukluğundan beri olan yaşamı, onu önceden öğretilen bazı kavramlardan şüphe etmeye, sonra düşünmeye yöneltti. Yoksul ve kızgın köylü çocuğu mühendis olacaktı. Matematik, bir lojik yöntem olarak onu pusatlandıracaktı. Üniversitelerdeki öğreti ile hayattaki toplumsal ilişkilerin uyuşmazlığını anladı. Somut önerilerini lider olarak uygulamaya geçti. ... Giderek öğrenci eylemlerinden işçiler içine karışmanın yeğ olduğunu kabul etti ve öyle eyledi."

HARUN KARADENİZ: 1942 yılında Giresun'un Alucra ilçesinin Armutlu köyünde doğan Karadeniz, İTÜ İnşaat Fakültesi öğrencisiyken, katıldığı anti-emperyalist eylemlerin yanı sıra, işçiler ve köylüler arasında da çalışmalarını sürdürdü. 12 Mart faşist döneminde birkaç kez tutuklanan Harun Karadeniz, yakalandığı hastalıktan bilinçli engellemeler sonucunda kurtulamayarak 1975 Ağustosunda devrimci mücadeleye veda etti.

Devamını Oku
Trendkitap Fiyatı :
117,00 TL
93,60 TL
%20indirim
En geç 23 Aralık Pazartesi günü kargoda!
Adet
Havale/EFT ile 91,73 TL
Hızlı Gönderi
Güvenli Alışveriş
İade ve Değişim
Benzer Ürünler
Yükleniyor...