Yaşlılık çalışmaları, dünyada artarak devam etmektedir. Gündelik yaşamımızı doğrudan etkilemesinin yanı sıra yaşlılık, toplumların sistemlerini de doğrudan etkileme gücüne sahiptir. Bir ülkenin eğitim, hukuk, sağlık, ekonomi, aile, gündelik yaşam uygulamaları, o ülkenin yaşlı oranına göre yeni düzenlemelere ihtiyaç duyar hâldedir. Bu çerçeveden bakıldığında, yaşlı oranlarının tüm toplumlarda artış gösterdiği gerçeğinden de yola çıkarak, yaşlı çalışmalarına yeni alanlar eklenmesi kaçınılmaz hâle gelmektedir.
İlk baskısı yaşlılık sosyolojisinin tanıtımı için yapılmış olan bu kitabın, elinizdeki genişletilmiş baskısında, yaşlılık sosyolojisinin temel alanlarına ek olarak; yaşlılığın toplumun farklı kesimleri tarafından nasıl görüldüğünü ortaya koymak amaçlanarak, bir saha çalışması özelinde güncel tartışmaların literatüre kazandırılmasına çalışılmıştır.
Bu çalışma "Türkiye'de Yaşlılık ve Evde Yaşlı Bakımı: Resmi Karar ve Uygulamaların Yerinde Tespiti (Isparta İli Araştırması) adlı yüksek lisans tezi ve "Kırsal ve Kentsel Alanlarda Yaşlanma, Yaşlılık ve Yaşlılar: Denizli İli Örneği" adlı doktora tezlerinden üretildiği için akademik anlamda fayda sağlama amacı da gütmektedir.