Elinizdeki çalışma; günümüzden yaklaşık bir asır önce J.J.Rousseau'nun "doğada eğitim-doğayla eğitim" düsturuna "özgün" prensipler eklemlenerek hayata geçirilen münferit bir girişimin; New School [Yeni Okul] hareketinin, modern dünyaya
yansımalarını konu almaktadır.
İlk Yeni Okul, 1889 yılında İngiltere'de açılan Abbotsholme New School'dur. Dr. Cecil Reddie'nin geliştirdiği bu okul modeli, çok geçmeden onun okulunda görev yapmış olan yenilikçi isimlerle Avrupa'nın diğer ülkelerine de taşınmıştır. Yüzyıl başında sayıları gittikçe artan Yeni Okullar, kıta Avrupa'sını aşarak ABD'ye kadar uzanmış ve kısa zamanda Yeni Okul akımı tüm dünyayı etkisi altına almaya başlamıştır.
Yeni Okul hareketi II. Meşrutiyet döneminde, modernite taraftarı Osmanlı aydınlarını da etkilemiştir. Yeni Okul ilkeleri, numune mektepleri ve özel İslam okullarında büyük revaç bulmuştur. Bu dönemde Satı Bey'in girişimi ile Yeni Mektep adıyla ilk New School açılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında ise Yeni Okullar, yeni formlarıyla boy göstermiştir. Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati döneminde, Yeni Okul prensipleri devlet okullarında başarıyla hayata geçirilmiştir..