Yeniçeri Ocağı'nın bir bütün olarak ele alındığı iki temel eserden Ahmed Cevad Paşa'nın Târîh-i Askerî-i Osmânî'si ile İ. H. Uzunçarşılı'nın Kapıkulu Ocakları adlı meşhur eserinin ilk cildinde ocak ve yeniçerilerin sonraki durumlarına dair bazı temaslar yer bulsa da, esasında, arşiv kayıtları ve yazma eserlere dayanılarak 16. yüzyılın sonuna kadarki klasik dönem tafsilatlı tetkik edilmiştir.
Kitap, tez, makale gibi ikincil kaynaklarda ise kıymetli akademisyen ve araştırmacılar klasik dönem yeniçeri teşkilatını incelemiş ve bir muhitle veya dönemle sınırlı olmak üzere yeniçerilerin siyasi, iktisadi ve toplumsal yapılara tesirlerini göstermişlerdir.
Buna rağmen devşirme sonrası Yeniçeri Ocağı'nın nefer kaynağı, mevcut artışının ocağın işleyişine tesiri, yeniçerilerin istihdamları gibi birçok husus aydınlatılmayı beklemektedir.
Yazar, bu eserde, başlangıçtan kaldırılışına kadarki süreçte yeniçeriliğin kaynaklarının izini sürüyor ve Osmanlı askerî teşkilatının klasik dönem sonrası istihdamının niteliklerini ortaya çıkarıyor.
Üç cilt olarak tasarlanan çalışmanın ilk iki cildi teşkilatın tarihine ayrılırken, yeniçerilerin toplumsal ve siyasal hayata tesirleri ve iktidarı etkileme güçleri ise son cildin konusunu teşkil edecektir.