"İnsanlığın ileriye gitmesini istiyorsak, insanlığı Avrupa'nınyerleştirdiğinden farklı bir düzeye götürmek istiyorsak,öncü olmamız gerekiyor. Halkımızın beklentilerine yanıt vermekistiyorsak, Avrupa dışında başka yerlere bakmamız gerekiyor. Ayrıca,Avrupalıların beklentilerine yanıt vermek istiyorsak, onlara, ne kadarideal olursa olsun, zaman zaman onların bile midesini bulandırantoplumlarının ve düşüncelerinin bir yansımasını göndermemeliyiz.
Avrupa için, kendimiz için ve insanlık için, yoldaşlar, yeni birbaşlangıç yapmalı, yeni bir düşünce tarzı geliştirmeli ve yeni birinsan yaratmaya çalışmalıyız." -Frantz Fanon
1961'de, Cezayir Savaşı'nda sömürgeci şiddetin zincirlerindenboşandığı bir dönemde yayımlanan Yeryüzünün Lanetlileri, ogünden beri sömürgecilik karşıtı mücadelenin başyapıtlarındanbiri oldu. Frantz Fanon'un, sömürgeleştirilmiş insanın yaşadığıtravmayı inceleyen ve bir tür siyasal vasiyeti mahiyetindeki bueseri, Üçüncü Dünya devrimi ütopyasına da ışık tutuyordu.
Fransa'da ilk yayımlandığında birkaç kez yasaklanan bu kitap,günümüzde postkolonyal çalışmaların temel referans kitabıolmaya devam ediyor.
Jean-Paul Sartre'ın kitabın ilk baskısına yazdığı ünlü önsöze ilavetenAlice Cherki ve Mohammed Harbi, yazdıkları önsöz vesonsözlerde Fanon'un düşüncesinin günümüze kadar devameden önemini ele alıyorlar.