Yitik Mucize Ali Talaş'ın "Her Telden Şiirler"den sonra çıkan öykü kitabı. Kitap beş farklı öyküyü içine alıyor. Bunlar bir parça otobiyografik nitelikler taşıyor ve yüzleri daha çok geçmişe dönük ancak kitaba adını veren öykü güncele gönderme yaparak içinde bulunduğumuz ayların deprem gerçeğini çıplaklıkla anlatıyor.
Geçmişe dönük öyküler çocukluk ya da ilk gençlik günlerini hikâyeleştiriyor ve bu metinlerdeki anlatıcılar (ve anlatıcıların ardındaki yazar) o günleri özlemle anıyor. Dar ve kırsal mekânlardaki ana karakterle ilişkili olan herkes (çocuklar, aile bireyleri, yakın çevre) olumlanarak aktarılıyor.
Edebiyat tarihinde çeşitli yazarların karakterleriyle ilişkileri hakkında birbirinden farklı görüşler ileri sürülmüştür. Bu bağlamda Ali Talaşı karakterlerini seven, onları anlamaya çalışan ve onlara sempatiyle yaklaşan bir yazar olarak betimleyebiliriz.
Ayrıca eski halk masallarında ve hikâyelerinde olduğu gibi bu metinlerde de anlatmayı seven, anlatarak dinleyiciyle (okurla) ilişki kuran bir anlatıcıyı, bir yazarı görüyoruz.