Yiyecek içecek işletmeleri, insan ihtiyaçları arasında ilk sıralarda gelen beslenme ihtiyacını karşılamaktadır. Yiyecek içecek hizmetinin üretilebilmesi için işletmelerde birçok faaliyetin yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu faaliyetlerden bazıları satın alma, depolama, ön hazırlık, üretim, servis şeklinde sayılabilir. Buna göre yiyecek içecek işletmelerinde ürün ve hizmetlerin üretilmesi için gerekli faaliyetler satın alma ile başlamakta, depolama ile devam etmektedir. Dolayısıyla işletmelerin faaliyetlerine devam etmesinde satın alma ve depolama faaliyetlerinin etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Aynı zamanda satın alma ve depolama aşamalarında oluşabilecek bozulma, kaybolma, yanlış ürün satın alımı gibi olumsuzlukların önlenmesi için birtakım ilke ve kurallara dikkat edilmesi gerekmektedir. Öte yandan satın alma ve depolama faaliyetleri yerine getirilirken oluşan maliyetin, bu faaliyetlerin ilke, kural, usullere uygun ve etkili bir biçimde gerçekleştirilmesi yoluyla azaltılması da işletmenin karlılığı ve sürdürülebilirliği açısından avantaj sağlayacaktır.