"Psihi Vathia", Yunan komünistlerinin iç savaş yıllarında ölen yoldaşları ardından birbirlerine söyledikleri teselli sözüdür. Türkçesi "yüreğini ferah tut"tur. Romanın adı da buradan geliyor.
Celal Saçaklıoğlu'nun Yüreğini Ferah Tut "Psihi Vathia" adlı romanı, tarihsel bir roman değil. Öyleyken, Balkan Savaşları, Bulgaristan'ın işgali, Yunanistan iç savaşı, Türk Kurtuluş Savaşı ile bu savaşların sonundaki mübadele dönemi olaylarına yaslanır. Bu bakımdan resmî tarihin kayda almadığı, savaşların asıl kişilerinin öyküsüdür anlatılan.
Roman kişilerinin ortak özellikleri, üzerinde durmaya değer. Hemen hepsi sıcakkanlıdırlar ve Akdenizli insanın özelliklerini gösterirler. İlk karşılaşmalarından itibaren birbirleriyle şakacı ve sanki önceden tanışıyorlarmışcasına senli benli oluşları yazarın bir zaafı mıdır, yoksa insan ilişkilerinin sahici ve yapmacıksız olmalarına duyulan özlem midir? Buna karşın geniş bir coğrafyada ve geniş bir zaman diliminde geçen olayların roman kurgusu içinde yer, zaman ve belgelerle verilebilmesi romanın asıl başarısıdır.