"Temel ilke, Türk ulusunun onurlu ve şerefli bir ulus olarak yaşamasıdır. Bu, ancak tam bağımsız olmakla sağlanabilir. Ne denli zengin ve müreffeh olursa olsun, bağımsızlıktan yoksun bir ulus, uygar insanlar önünde uşaklıktan öte bir gözle görülmeye layık olamaz."
(Mustafa Kemal Atatürk)
Uygarlığa giden yolun, aklın ve bilimin rehberliğinde yurttaşlık bilinciyle gerçekleşebileceğine inanan, kendi alanlarında söz sahibi 15 yazar, bu kitapta buluşuyor.
Dr. Erdal Atabek, Banu Avar, Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Nihat Genç, Ercan Çitlioğlu, İnci Taşdemir, Mustafa Sönmez, Doç Dr. Deniz Tansi, Prof. Dr. Zerrin Bayrakdar, İlhan Gülek, Av. Nazan Moroğlu, Prof. Dr. Ramazan Demir, Yalçın İpbüken, Dr. Zafer Fortacı
"Demokrasi, seçimden seçime gidip oy vermek değildir. Demokrasi, özgür yurttaşların yönetimidir.
Bu da ancak aklın egemenliği ile olur. Yurttaşlık bu denli önemlidir, bu denli değerlidir.
Bu nedenle de doğru bir geleceğin ve uygarlığın güvencesidir." (Dr. Erdal Atabek)
Kitaptan başlıklar:
"Kişiden Yurttaşa ve Uygarlığa", "Dil ve Din Üzerine", "Kalkınma Davasının Terk Edilmesi", "Hangi Avrupa?", "Tarihin İlk Gününden Beri","Her Şey Farklı Olabilirdi", "Anadolu'da Türk-Kürt Kaynaşması"…
"Yabancı tutsaklığı bizi taklit batağına soktu. O bataktaki çürümüşlük yüzünden, bin yılı aşkın bir geçmişin mirasına sahip olmamıza rağmen akıl ve bilim coğrafyası içine bir türlü giremiyoruz."
(Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk)
"Türkiye'de kendine 'aydın' süsü veren birilerinin bir zamanlar paranoya olarak tanımladığı durum artık olanca gerçekliğiyle burnumuzun dibinde.." (Banu Avar)
"Bizler, etnik kimlik olarak, o, biz, şucu, bucu, ondan bundan olmadık, bizlerin tek bir adı var: Biz. Biz'in de tek karşılığı var: Bağımsızlık" (Nihat Genç)