Serkan Oğur'un, uzun bir döneme yayılan Farsça ve Kurmanccayla karşılaştırmalı olarak verdiği Zazaca/Kırmancca dil dersleri sonucu oluşan "Zazaca/Kırmancca Gramer ve Konuşma" adlı çalışması, günümüzün "Modern Dil Öğretim" yöntem ve teknikleri kullanılarak hazırlanmış bir çalışma!
Kitabın anlatım, yazı dili yalnızca Zazaca/Kırmancca, bununla birlikte açıklayıcı ve yardımcı olması hasebiyle görseller kullanılarak görsel bir dil oluşturulmuş. Yanı sıra kimi Zazaca/Kırmancca sözcüklerin İngilizce, Farsça gibi dillerdeki karşılıkları verilerek açıklamalarda bulunulmuş. Zazaca/Kırmancca dilinde kullanılan sözcüklerin farklı bölgesel kullanımlarına ve fiil çekimlerine de yer verilmiş.
"Modern Dil Öğretim" yöntem ve teknikleri kullanılarak hazırlanan kitap, toplam 12 Üniteden oluşmaktadır. Giriş kısmına seslerin ve alfabenin tanıtımıyla başlanmış. Her bir ünite başlığında kişinin bir toplumsal yaşamda kendisini ifade edebileceği diyaloglar, okuma parçaları ve o ünite ile ilgili kelime hazinesini geliştirmeye dönük, kelimeler verilmiş. Ayrıca her ünitede; diyaloglar ve okuma parçalarıyla ilgili gramer konuları işlenerek, dilin grameriyle öğrenilmesine özen gösterilmiş. Mamafih her ünitede o konuyla ilgili alıştırmalara yer verilerek ünite sonlarında serbest okuma parçaları bulunmakta. Bu serbest okuma parçalarında "Shakespeare, Forûğ Ferrûxzad, Ömer Hayyam" gibi birçok şair ve edebiyatçının yaşamlarının yanı sıra, dile ait muhtelif efsane ve mitolojilere de (Munzur Efsanesi, Düzgün Baba Efsanesi, Pepug Kuşu, Yılan Dağı Mitosu, Gece Meleği Anlatısı vs.) yer verilmiş.
Dilin ezbere dayalı olmadan, mantığı ve dinamikleriyle öğrenilmesine özen gösterilerek hazırlanmış olan "Zazaca/Kırmancca Gramer ve Konuşma" adlı kitap çalışması; "Yazılama Yayınevi"nden" şimdi ilk baskısıyla okurlarıyla buluşuyor.